top of page
Kids Huiswerk

Oudertraining ADHD.

Tijdens onze oudertraining over ADHD krijgen ouders meer inzicht in wat ADHD precies is en hoe het gedrag van hun kind hierdoor wordt beïnvloed. We leren je praktische strategieën om je kind te ondersteunen bij uitdagingen zoals concentratieproblemen, impulsiviteit en het omgaan met emoties. Daarnaast bieden we concrete tips voor het aanbrengen van structuur in het dagelijks leven en het aanpakken van gedragsproblemen. Samen met jou kijken we hoe je je kind positief kunt begeleiden, zodat het zijn sterke kanten kan ontdekken en zich optimaal kan ontwikkelen, zowel thuis als op school.

Oudertraining ADHD.

Psycho-educatie.

Wanneer een kind of jongere de classificatie ADHD krijgt, kan dit veel vragen oproepen voor zowel het kind zelf als de mensen in zijn of haar omgeving. Om de impact van ADHD beter te begrijpen en er op een positieve manier mee om te gaan, is psycho-educatie een fijne manier om meer te leren over (kenmerken van) ADHD. Bij Lucas. bieden we psycho-educatie in groepsverband aan kinderen van 8 tot 11 jaar, en aan jongeren van 12 tot 18 jaar. Psycho-educatie aan ouders is verworven in de oudertraining.

​

Oudertraining.

Als ouder van een kind met ADHD kun je tegen verschillende uitdagingen aanlopen. Gedrag zoals snel afgeleid zijn, impulsief handelen of moeite hebben met het opvolgen van instructies kan voor frustratie zorgen. Het kan soms voelen alsof je continu bezig bent om je kind te herinneren aan wat hij of zij moet doen, wat voor beide partijen vermoeiend kan zijn.

 

Een kind met ADHD kan moeite hebben met structuur en regels, waardoor je bijvoorbeeld vaker te maken krijgt met driftbuien of onrust. Ook kan het zijn dat je kind zich niet altijd bewust is van de impact van zijn of haar gedrag op anderen, wat weer kan leiden tot problemen in sociale situaties of op school.

 

Tijdens onze training bieden we je naast psycho-educatie ook handvatten en strategieën om deze uitdagingen beter te begrijpen en er op een positieve manier mee om te gaan.

​​

Data en tijden oudertraining.

De eerstvolgende oudertraining voor ouders van kinderen tussen 6 en 12 jaar start op 15 januari 2025 van 9:30-11:00. De oudertraining bestaat uit 12 sessies, voorafgaand een startgesprek, achteraf een nagesprek en een terugkomsessie (in totaal 15 sessies) die plaatsvinden op woensdag of vrijdag (twee trainingen lopen parallel aan elkaar).

​

Training op woensdag:

  • Startgesprekken worden individueel ingepland voor de kerstvakantie.

  • 8, 15, 22, 29 januari

  • 5, 12, 26 februari

  • 5, 12, 19, 26 maart

  • 2 april

  • Nagesprekken worden individueel ingepland voor de meivakantie.

  • Terugkomsessie op 7 mei.

​

Training op vrijdag:

  • Startgesprekken worden individueel ingepland voor de kerstvakantie.

  • 10, 17, 24, 31 januari

  • 7, 14, 28 februari

  • 7, 14, 21, 28 maart

  • 4 april

  • Nagesprekken worden individueel ingepland voor de meivakantie.

  • Terugkomsessie op 9 mei.

​

Wat haal je eruit?

​Uit de oudertraining BPTG (Behavioral Parent Training Groningen) haal je als ouder verschillende waardevolle inzichten en praktische vaardigheden om beter om te gaan met het gedrag van je kind met ADHD en/of gedragsproblemen:

  • Inzicht in gedrag: Je leert beter begrijpen hoe ADHD en gedragsproblemen werken en waarom je kind op een bepaalde manier reageert in verschillende situaties.

  • Positieve opvoedtechnieken: Je krijgt concrete strategieën om gewenst gedrag te stimuleren, zoals beloningssystemen, en om op een positieve manier om te gaan met moeilijk gedrag.

  • Structuur en duidelijkheid: Je leert hoe je een duidelijke en voorspelbare omgeving kunt creëren, wat je kind helpt om zich veiliger en rustiger te voelen.

  • Communicatievaardigheden: De training helpt je om op een effectieve en heldere manier met je kind te communiceren, zodat opdrachten en verwachtingen beter worden begrepen.

  • Omgaan met conflicten: Je leert technieken om conflictsituaties te verminderen en te voorkomen, en hoe je op een kalme manier kunt reageren wanneer je kind boos of overstuur is.

  • Samenwerking met anderen: Je krijgt handvatten om beter samen te werken met leerkrachten, familieleden en andere professionals die betrokken zijn bij de zorg en ontwikkeling van je kind.

 

Deze training helpt je om het gedrag van je kind beter te begrijpen en om vaardigheden te ontwikkelen waarmee jullie gezinsleven aangenamer en rustiger wordt.

​​

Kosten.

Behandeling wordt volledig vergoed met een geldige verwijsbrief van de huisarts, Centrum Jeugd en Gezin, een medisch specialist of een jeugdarts van de GGD.​ Je ontvangt geen factuur maar wij dienen de facturen direct in bij de gemeente. In principe worden dus alle kosten, met inachtneming van onze behandelingsovereenkomst, vergoed door de gemeente.

 

Aanmelden.

Je kunt je aanmelden via onderstaande knop. Voor aanvang van de training zal de behandelaar eerst een (al dan niet telefonisch) gesprek met je inplannen om nog eventuele vragen te beantwoorden en te bespreken of de training bij je past. Heb je nu al vragen of wil je weten of de training geschikt is voor jou? Neem dan even contact met ons op.

​

bottom of page